Ramt af stress - En tidlig indsats mod stress kan forebygge en sygemelding

Stress er naturligt

Stress er en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle sammen er født med. Det er en mekanisme, som er beregnet til at kunne hjælpe os i kritiske situationer. Denne mekanisme kaldes også nogen gange for "kamp eller flugt" respons. Men stress kan dog også optræde mere fredeligt end det.

Hvem får stress?

Alle bliver stressede fra tid til anden. Stress er noget, der kommer indenfor sekunder, efter at vi oplever stressårsagen. Stress er en aktivering af kroppen og påvirker os både fysisk og psykisk. De alvorlige symptomer for langvarig stress kommer ikke fra den ene dag til den anden, men over flere uger, måneder eller år.

Har jeg stress?

35.000 danskere er hver dag sygemeldte pga. stress, udbrændthed og depression. Du kan blive alvorligt syg af stress - så mærk efter og vær opmærksom på stresssymptomer og hvordan du har det. Tag evt. vores stresstest herunder.

Stresstest

Længe før du rammes af alvorlig stress,
har kroppen reageret med en lang række faresignaler.
 

Test om du har stress

Kontakt os

Bliv ringet op, når det passer dig.
Samtalen er uforpligtende og fortrolig.

Ring mig op

10 gode råd om stress

Stress er helt naturligt

Stress er en vigtig biologisk mekanisme, som vi alle sammen er født med. Det er en mekanisme, som er beregnet til at kunne hjælpe os i kritiske situationer. Denne mekanisme kaldes også nogen gange for "kamp eller flugt" respons. Men stress kan dog også optræde mere fredeligt end det.

Helt grundlæggende, er stress noget, der er nødvendigt, for at vi mennesker kan overleve. Stress gør os i stand til at kunne yde noget ekstra, specielt fysisk, i en presset situation. Men i vores moderne verden, reagerer vi ikke fysisk, når vi bliver stressede. Vi brænder inde med stressen. Den ophobes i vores krop.

1

Du skal mærke dine stresssignaler

Noget af det vigtigste du kan gøre for at lære at tackle stress, er at mærke dine stresssignaler. Ved at lære om grønne, gule og røde stresssignaler, så kan du se, hvor stresset du er.

2

Du skal være fysisk aktiv

Fysisk aktivitet fjerner stresshormoner fra din krop.
Ved fysisk aktivitet gør du det, stress i bund og grund er beregnet til: ”Kamp eller flugt”.

3

Du skal slappe af mentalt

Når du er stresset, så kører din hjerne hurtigere. Den er fokuseret på at løse stresssituationen. Tankerne summer rundt i dit hoved. Det er vigtigt at du lærer at slappe af mentalt.

4

Du skal sove nok

Når du er stresset, har du ekstra behov for søvn. Hvis du er træt om dagen, så bør du prøve at sove lidt mere.

5

Du skal være proaktiv

Er det de andres skyld? Det er det måske, men hvad hjælper det dig? I det øjeblik du fokuserer på, hvad du selv kan gøre, så sker der hurtigt meget. Og hvis du ikke kan gøre noget, så skal du lære at acceptere situationen. Du skal lære at sige PYT.

6

Du skal prioritere

De fleste af os har mere vi vil og skal, end vi kan nå. Det kan både være arbejdsmæssigt og privat. Du skal indse, at du ikke kan nå alt! Når du ikke kan nå alt, så er det dumt at lave det mindst vigtige!

7

Du skal se på det gode

Hvis du har 10 ting på din to-do-liste, og når at lave de 5, hvad tænker du så på: De 5 ting som du ikke nåede? Eller de 5 ting som du nåede? Du skal lære at tænke på det, du har nået, det, du har, det, du kan, osv.

8

Du skal skrive alt ned

Du skal skrive alt ned, specielt hvis du er stresset. Du må ikke bruge din hjerne som opslagstavle, huskeliste, kalender osv.

9

Du skal passe godt på dig selv

De fleste mennesker passer ikke ordentligt på sig selv. Ofte glemmer de sig selv i travlheden, med det resultat, at de bliver dårligere og dårligere til at tage vare på deres familie og deres arbejde.

10

Du skal have et ”helt” liv

Du skal have balance i alle områder af dit liv. Blot ét enkelt dårligt område kan påvirke hele dit liv negativt.